BOSCH
CMC
Creative Marketing Communications
Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:
17/4/'01 Verstopte eieren Pasen zou zijn ontstaan uit een feest ter ere van de godin van de sensuele liefde of vruchtbaarheid: Astoreth, Astarte, de reincarnatie van Isjtar. Met grote orgieën vierde men dat de zon terugkwam en de natuur ontwaakte uit de winterse dood. De symbolen van deze godin waren de haas en het ei. Aldus valt na te lezen op www.vanharte.nl als je doorklikt naar Pasen (via de jaarlijkse feestdagen) . Alles over alle godinnen vindt je op deze URL. Echter, die vermeende link naar de oorsprong van het Paasfeest, heb ik in de informatie die over bovenstaande godinnen wordt verstrekt, niet kunnen ontdekken.
Dat gebeurt vaak op het internet, dat men iets beweert, maar dat je bij nadere bestudering geen onderbouwing vindt. Nergens wordt zoveel gelogen als op het internet. Of zou die informatie ergens verstopt staan? Het paasei is ook in softwareland een begrip. Bijna 5.000 ‘Easter Eggs’ staan bijvoorbeeld op www.eggs.com. Geen Paaseieren in de traditionele zin, maar de digitale versies. Zeg maar, verstopte grapjes en gadgets van de softwareontwerpers voor de intimi, oftewel ‘any amusing tidbit that creators hid in their creations’. Wie niet bekend is met het fenomeen software ‘eggs’, kan daar alles over lezen bij Easter Eggs For Dummies™. En nalezen hoe je het ‘verstopte Paasei’ in bijvoorbeeld Windows 98 kunt ontdekken. Dat is uiteraard het ‘development team’. De W’95 gebruikers kunnen hetzelfde ‘ei’ ontdekken via www.eggscentral.com. En Netscape-gebruikers kunnen real time met ‘The Amazing Netscape Fish Cam’ een aquarium bekijken (door Ctrl+Alt+F tegelijk in te toetsen als de browser is opgestart). Dit is overigens naar verluidt de op één na oudste webcam ter wereld!
De oudste digitale camera stond (al sinds 1991) aan de Universiteit in Cambridge gericht op een koffiezetmachine. Ene Quentin Stafford-Fraser had te vaak tevergeefs de loop naar het apparaat gemaakt. Die camera is in de voorbije maand maart uitgezet, omdat de afdeling verhuisde, maar een archiefbeeld is te vinden via deze link. In 100 dagen de wereld rond was niet alleen de droom van Jules Verne. Het IMG, het instituut voor mediavormgeving en –techniek in Mainz, verzorgde begin maart voor het Duitse ZDF een 120 minuten lange televisie-uitzending die bestond uit een lange serie aaneengeschakelde beelden van webcams ‘all around the world’. Jammer dat we die movie niet meer via het internet kunnen bekijken. Maar je kunt het ook zelf doen, in precies 80 muisclicks via bijvoorbeeld www.steveweb.com/80clicks. Een webcam is relatief goedkoop; dus zijn er legio actief. Van het Panamakanaal tot en met het dak van de wereld de Himalaya. Overal vandaan kun je live beelden gadeslaan. Er zijn tal van portals te vinden, kijk maar eens op www.webcameras.nl welke het beste scoren.De beroemdste - persoonlijke - webcam is van de nu vijfentwintig jaar jonge Jennifer Ringly. Die staat sinds ’96 op www.jennicam.org. In de hoogtijdagen trok deze site – let wel - méér dan 100 miljoen hits per week! Zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag staat haar camera aan. Voor een bijdrage slechts vijftien dollar (voor drie maanden) kun je haar leven mede gadeslaan. Zo’n webcam verbinding kost immers geld. Naar verluidt, heeft zij tienduizenden abonnees, dus dat tikt aardig aan. Haar site crashte overigens bij de eerste bedscenes. Maar dat is nu verholpen. Het is ultieme internetsoap, die nu al vijf jaar lang te volgen is.
Ver voor het Big Brother-concept televisieland veroverde. De webcams die daar actief zijn, worden nu overigens heel frequent bezocht.
Marc Bosch
N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...